Sursa de finantare - Bugetul de stat

Codul proiectului - PN-II-PT-PCCA-2013-4-1239

Nr de contract 152/01.07.2014

Titlul proiectului: Obţinerea mielului de carne românesc – OVICARO

ETAPA II.

Evaluarea procesului de crestere si studiul conformatiei carcaselor si al insusirilor carnii la descendentii obtinuti. Selectia raselor de oi autohtone (femele) si a masculilor din rasele Berrichon du Cher si Vendeen, screeningul epidemiologic si managementul reproductiei raselor ce urmeaza a fi incrucisate.

 

Rezultate asteptate:

 

Scopul etapei a II-a a constat în:
• Evaluarea fecundității, fertilității și prolificității oilor Țigaie și Țurcană de la partenerii 1 și 2, montate cu berbeci din rasa Blanc du Massif Central – loturile experimentale și cu berbeci Țigaie respectiv Țurcană, pentru loturile martor.
• Monitorizarea evoluței masei corporale la descendenții obținuți de la naștere și până la sacrificare, prin cântăriri periodice, sacrificarea descendenței în vederea stabilirii randamentului la sacrificare, evaluarea masei unor regiuni corporale de interes comercial (procent mare de carne): jigou, Longisimus dorsi, spată, raportul carne-oase, carne-grăsime, prelevarea probelor în vederea determinării compoziției chimice din Longisimus dorsi, jigou și spată (apă, grăsime, proteină, colagen)
• Importul a două rase de berbeci din Franța: Berrichon du Cher, Vendeen, câte trei exemplare din fiecare rasă și repartizarea acestora celor doi parteneri.
• Pregătirea oilor și berbecilor pentru montă și inducerea estrului prin sincronizarea lor cu progesteron.
• Efectuarea montelor (50 de oi pentru loturile martor și experimental).
• Stabilirea procentului de fecunditate, fertilitate și natalitate precum și performanțele productive în direcția producției de carne descendența pură și hibridă se va raporta în anul 2016.
• Pe parcursul anului 2015 a fost monitorizată starea de sănătate și s-au efectuat tratamentele de specialitate după caz.
• În ce privește rezultatele însușirilor (caracterelor) enumerate anterior, descendență pură și descendență hibridă s-a constatat superioritatea descendenței hibride (loturile experimentale) față de descendența pură, urmând ca în etapa următoare să facem o ierarhizare a performanțelor productive a raselor luate în studiu.

Activitatea 2.1. Asigurarea asistentei la parturitie si analiza comparativa a rezultatelor (masa corporala la fatare, prolificitate si natalitate) in functie de rasele utilizate la reproductie.

Activitatea 2.2. Analiza comparativa a intensitatii de crestere a descendentilor, a procentului de mortalitate la intarcare si la finele ingrasarii

Activitatea 2.3. Analiza rezultatelor de gestatie si publicarea unui articol in publicatii din fluxul principal al informatiei stiintifice

Activitatea 2.4. Analiza conformatiei animalul viu, a randamentului la sacrificare si evaluarea carcasei prin sistemul E.U.R.O.P.

Activitatea 2.5. Determinarea calitatii carnii din carcasa prin examinarea organoleptica si determinarea compozitiei chimice.

Activitatea 2.6.Analiza multicriteriala a caracterelor de rasa la rasele autohtone si selectia unui material omogen.

Activitatea 2.7. Selectia berbecilor din rasele Berrichon du Cher si Vendeen pe baza certificatelor de origine si pe baza valorii de ameliorare, importul si carantinizarea acestora.

Activitatea 2.8. Formarea loturilor de reproductie, sincronizarea caldurilor prin medicatie specifica si elaborarea metodologiei de dirijare a montelor / inseminarilor.

Activitatea 2.9. Analiza rezultatelor si publicarea unui articol in publicatii din fluxul principal al informatiei stiintifice